Drengeomskæring på UroKlinik
Hvad kræves?
I henhold til Sundhedsstyrelsens vejledning, så skal der foreligge informeret samtykke fra indehaver af forældremyndigheden. Skulle der være tale om en fælles forældremyndighed, skal begge parter informeres og give samtykke før udførsel af indgreb. Dette gælder for alle drenge under 15 år.
Hvad skal alderen være?
Der er ingen specifik aldersgrænse for omskæring, men den bedste alder ifølge vores mange års erfaring er under 4 måneder, og en vægt på minimum 5 kg. Den typisk sværeste alder er mellem 2 år og 4 år, men det kan dog stadig lade sig gøre uden problemer. Alderen fra 5 år og op efter, der vurderer vi omskæring med anvendelse af den klassiske metode, som værende den bedst egnet metode.
Hvilken metode anbefales?
I udgangspunktet så anbefaler vi ring-metoden(plastibell metoden) til alle drenge under 1 år, men vi bruger også ret ofte ring-metoden til drenge mellem 1 år og 3 år, som fortsat anvender ble. Til resterende, altså drenge over 3 år, så anbefales den klassiske metode.
Hvad er forskel mellem ring metoden og den klassiske metode?
Med ring-metoden fjerner vi ¾ del af forhuden og den resterende ¼ del falder af med ringen eller forsvinder på selve ringen. Indgrebet tager typisk 7-10 minutter.
Med klassisk metode fjernes forhuden, hvorefter blødning stoppes ved hjælp af diathermi (de blødende kar brændes direkte og blødning standses) og herefter sammensyes kanterne af selve forhud-bladene sammen ved hjælp af selvopløselige tråde. Indgrebet tager typisk 20-30 minutter
På operationsdagen
Vi anbefaler, at barnet tager bad inden ankomst til klinikken, da bedre hygiejne vil reducere risikoen for infektion.
Omkring 30 til 45 minutter inden mødetidspunkt, skal man smøre basis eller roden af penis med tryllecreme (Emla eller Tapin creme) og i tykt lag. Se venligst billede (skitsering af område som skal smøres med cremen).
Cremen skal lægges som den blå ring omkring basis af penis – Se også videoen forneden billedet
Gennemgang af brugen af “tryllecreme”
“Tryllecreme” kan fås i 2 typer, enten Emla-creme eller Tapin-creme, hvor begge har samme virkning og er uden forskel. Dette er for at minimere smerte, når barnet skal have den endelige bedøvelse i form af såkald penisblok, som finder sted i klinikken kun få minutter inden selve omskæringen.
Du kan læse mere om præparateterne, som naturligvis er godkendt af lægemiddelstyrelsen.
Inden operation
Inden operation får barnet anlagt penisblok. Det betyder barnet bliver stukket ved penis roden, typisk nødvendigt med mellem 2 til 4 stik(kan variere). Dette er netop grunden til barnet skal påsmøres “tryllecreme”, som vil medføre meget begrænset ubehag under selve stikket.
Hvilke metoder?
Ring-Plastibell metoden.
Med denne metode klippes ca. ¾ del af forhuden af, og den sidste ¼ del falder typisk af sammen med ringen eller før..
Indgrebet tager ca. 7-10 minutter.
Vi bruger helst ring-metoden til de små børn, og helst dem under 1 år. Den bedste alder for omskæring med denne metode er, med vores erfaring, 5-7 uger gammel samt med en vægt på minimum over 4 kilo. Metoden egner sig også til de resterende små børn, forudsat de stadig bruger ble, hvilket er nødvendigt ved anvendelse af ring-metoden.
Mht. den endelige beslutning for hvilken metode som skal anvendes, så vil forældrenes ønsker naturligvis lyttes på, men vi vil altid, udfra et fagligt synspunkt, anbefale det bedste for barnet i den pågældende situation.
Den klassiske metode, på en moderne måde.
Med denne metode afklippes næsten hele forhuden, hvor man har fuld kontrol over mængden som afklippes. Blødningen stoppes med el-koagulation(brænding) og til sidst syes begge blade af forhuden sammen ved hjælp af en absorberbar tråd(selvopløsende tråd), som altså forsvinder af sig selv efter et stykke tid, hvorfor der ikke er behov for fysisk fjernelse af sting. Metoden anvendes typisk til de store børn, som ikke længere går med ble.
Gomco klemme metode
Bruges mest i USA, og vi gør det efter anmodning fra forældrene.
Gomco-klemmen er blevet et af de førende instrumenter, der anvendes i udførelsen af ikke-rituel omskæring i USA. Denne enhed er populær på grund af dens sikkerhedsregistrering til forebyggelse af kvæstelser og blødning.
Gomco-klemmen er et kirurgisk instrument, der bruges til at udføre omskæring i alle aldersgrupper, men bruges hovedsageligt til nyfødt omskæring. Det er det førende instrument til omskæring af nyfødte i USA. WHO beskriver det som “en upåklagelig sikkerhedsoptegnelse.
Efter tilbagetrækning af forhuden placeres Gomco-klokken over glans på niveauet af koronaen, og forhuden erstattes til den anatomiske (naturlige) position. Åget placeres derefter over klokken og fanger forhuden mellem klokken og åget. Klemmen strammes og knuser forhuden mellem klokken og basepladen og efterlades på plads i 5 minutter. De knuste blodkar giver hæmostase. Den udvidede bund af klokken passer tæt mod hullet i bundpladen, så forhuden kan blive skåret væk med en skalpel ovenfra bundpladen uden risiko for at skade glanset.
Mogen klemme
Mogen-klemmen er et kirurgisk instrument, der muliggør hurtig omskæring. Det bruges oftest i den nyfødte periode, især til jødisk ceremoniel omskæring, men bruges også til ældre drenge. Den nyfødte version har to flade knive, der åbner 2,5 mm. Mogen-klemmen er meget udbredt over hele verden.
Forhuden forlænges først ved hjælp af flere lige hæmostater. Mogen-klemmen glides derefter over forhuden. Efter at have bekræftet, at spidsen af glansen er fri for bladene, låses klemmen, og en skalpel bruges til at skære huden fra den flade (øverste) side af klemmen. Hos nyfødte kræves ingen suturer. Uden for den nyfødte periode kan cyanoacryl lim kan anvendes i stedet for suturer.
Smertebehandling:
Til de små børn anbefales mild smertestillende i form af Panodil(Panodil Junior), enten flydende eller stikpiller. Dosis (som kan læses på indlægsseddel) er afhængig af barnets vægt. Ovenstående smertebehandling kan suppleres med andre typer smertestillende medicin som Naproxen eller Bonyl. Panodil alene plejer dog lindre fint.
Ved ankomst til klinikken
Ved familiens ankomst til klinikken forklarer lægen nøje forældrene omkring proceduren samt omkring den nødvendige efterbehandling.
Skulle barnets vægt være ukendt eller usikkert, vil vi naturligvis selv foretage målingerne i klinikken.
Efter ovenstående er gjort, så vil lægen igen gennemgå proceduren og svare på supplerende spørgsmål fra forældrene. Nu kan processen så starte, først med anlæggelse af lokal bedøvelse (penis blok), som nævnt tidligere .
Penis roden skulle jo gerne være smurt med bedøvende creme, enten Emla eller Tapin creme. Dette helst gennemført ca. 30-45 minutter inden ankomst til klinikken; som nævnt vil cremen medføre meget begrænset ubehag hos barnet når der stikkes ved lokal bedøvelsen.
Få minutter senere kan omskæringen påbegyndes, da lokal bedøvelsen allerede virker få minutter efter. Vi tester naturligvis og sikrer bedøvelsen har indtrådt inden vi starter med omskæringen. Metoden afhænger af barnets alder, men normalt anvendes ringmetoden (plastibell) til alle børn under 1-årsalderen. Til alle andre børn anvendes som udgangspunkt den klassiske metode. Det kan dog også overvejes at anvende ringmetoden til større drenge, men forudsat de bruger ble.
Pasning efter ringmetoden
- Barnet skal have en stor ble på (for undgå tryk på penis). Det anbefales at anvende 2 eller 3 størrelser større end den barnet normalt anvender.
- Barnet bør bades hver dag indtil ringen falder. Barnet må kun bades i brusebad og dermed ikke i badekar eller lignende. Desuden kan det anbefales udelukkende at anvende parfumefri babyshampo/produkter.
- Ved hvert bleskift skal barnet skylles grundigt på penis og pungen(hele området) med rigeligt vand. Herefter tørres der grundigt og afsluttes med påsmøring af en fed creme på penishovedet(glans penis) – f.eks. Vaseline eller Locobase kan anvendes.
- Når barnet bliver båret, så skal direkte tryk/pres på såret/penis undgås. Barnet vil naturligvis være øm i området og det vil derfor gøre ondt, hvis man kommer til at trykke på penis, hvorfor man skal være særligt opmærksom omkring dette.
- For at undgå pres på området anbefales det derfor, at barnet kun går med ble og normal tøj på overdelen af kroppen. Er det koldt anbefales det at tildække barnet med tæppe eller dyne.
- Resultatet af omskæringen vil blive flottere for hver dag efter at ringen er faldet af. Helingsprocessen tager noget tid og kan vare op til 5 uger før det endelige resultat kan vurderes.
Punkterne 1-5 fortsættes til ringen er faldet af. Når ringen derimod er faldet af, kan barnet behandles som før omskæringen uden særlige forbehold.
Ringen vil gradvist falde af
Ringen vil gradvist falde af penis og ikke blot på en gang. Det kan ske, at ringen løsner sig på en side og efterfølgende på den anden side. Det kan ligeledes forekomme at ringen hænger i en lille tråd før den endeligt falder af penis. Det er meget vigtigt med tålmodighed og man ikke trækker i ringen, da den skal have lov til at falde af naturligt for undgå komplikationer.
Efter ringen er faldet af, så skal penishovedet kigges efter. Fokus skal være om forhuden dækker penishovedet og i tilfælde af dette, skal forhuden trækkes tilbage indtil penishovedet er blottet. Denne proces gøres bedst med babypudder på penishovedet, for at undgå at forhuden klistrer på penishovedet. Det skal gøres hver gang man skifter bleen og indtil penishovedet er blottet, hvor typisk kræves 3-4 uger med denne procedure.
Hvad skal man reagere på efter ring-Plastibell metoden?
Klinikken kontaktes i tilfælde af:
– Stor portion af penishovedet stikker ud af ringen. I dette tilfælde kan det blive nødvendigt at fjerne ringen akut.
– Ringen ikke er faldet efter 10 dage.
– Udtalt hævelse, rødme, tyk væske/pus eller ved feber(tegn på infektion).
– Forhuden er sammenklistret med penishovedet, efter ringen er faldet.
Pasning efter klassisk metode
- 24 timer efter endt omskæring skal barnet bades. Det må kun bades i brusebad og dermed ikke i badekar eller lignende. Desuden anbefales udelukkende at anvende parfume fri baby shampoo. I badet skal alle plastre fjernes, således at der ikke er nogen forbinding tilbage.
- Barnet skal have brusebad dagligt i 10-14 dage.
- Hver gang barnet tisser, skal penis skylles grundigt med rigeligt vand og tørres efter skylning.
- I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at smøre penishovedet samt området med syninger med en antibiotika creme som fx Fucidin (ved tegn på infektion). Er det tilfældet, så skal området smøres 3 gange dagligt i 7-10 dage.
- Barnet skal undgå hård fysisk aktivitet såsom cykling, svømning, fodbold og lignende aktiviteter i minimum 4 uger efter omskæringen.
- Det endelige resultat kan forventes 6 uger efter endt omskæring (forventet helingstid).
Hvad skal man være opmærksom på efter omskæring med den klassiske metode?
Klinikken kontaktes i tilfælde af:
– Udtalt hævelse eller sivning med pus omkring penishovedet og forhuden eller mellem suturerne.
– Feber uden oplagt fokus.
– Hvis der fortsat 3-4 uger efter omskæring observeres sammenvoksning mellem forhud og penishovedet.
Det skal understreges, at det typisk kan tage op til 6 uger før det endelige resultat kan vurderes og helingen forventes komplet.
Eventuelle komplikationer efter omskæring med ring metode
Komplikationer efter omskæring med ring metoden er heldigvis sjælden, særligt hvis man overholder de nævnte retningslinjer gældende for efterplejen ved brug af ring metoden. Retsningslinjerne vil desuden, inden selve indgrebet, blive gennemgået grundigt med forældrene. Afslutningsvis udleveres relevant dokumentation omkring de vigtige detaljer i efterplejen, som kan anvendes i tilfælde af tvivl når man er hjemme.
- Hævelse og rødme er en almindelig reaktion og kaldes inflammation. Inflammation er kendetegnet ved, at området omkring såret bliver varmt, rødt, hævet og er smertefuldt. Dette er en naturlig reaktion fra kroppen, da såret fra omskæringen medfører lokal irritation medførende udvidelse af blodkar og derfor de ovenstående symptomer.
- Blødning kan forekomme ret sjældent efter omskæring med ring metoden, men mindre trauma på penis kan medføre blødning. Sker dette skal man ringe til akut telefonen. I første omgang er bedste råd at udføre kompression omkring eller på blødningsstedet, evt. med en fedtet serviet eller lignende. Ved manglende effekt af dette tiltag, så er lægekontakt nødvendigt.
- Infektion er meget sjældent med ring metoden. Det er vigtigt skelne inflammation, som er et naturligt respons, fra infektion, som involverer bakterier. Det viser sig typisk med tykt flydende væske(pus) omkring såret samt evt. påvirket almen tilstand med feber hos barnet. I dette tilfælde er lægekontakt nødvendigt, så relevant antibiotika kan opstartes.
- Det hænder indimellem man ved fejl kommer til rykke på ringen, således penishovedet(glans) presses yderligere ud gennem ringen og hæver op. Sker dette vil ringen komme til sidde stramt og derfor ikke falde af sig selv. Klinikken må kontaktes i dette tilfælde da fjernelse af ringen kan blive nødvendig.
- Når ringen er faldet af, så er det ikke unormalt at noget af forhuden fortsat dækker en lille del af penishovedet, dog skal man være opmærksom hvorvidt der er sammenvoksning til penishovedet. Ved mistanke om sammenvoksning af forhud på penishovedet, så skal klinikken kontaktes.
- Efter omskæring kan penis nogle gange trækkes ind i bugvæggen(maven) og bedst synliggøres ved pres på maven omkring penis. Dette ses typisk ved overvægtige børn og en lille penis. Klinikken skal kontaktes med henblik på videre information og vejledning.
Komplikationer efter omskæring med klassisk metode (Fjernelse af forhuden og efterfølgende syning af forhud kanter).
- Hævelse, rødme og smerte, også kaldet inflammation, er en almindelig reaktion. Der er tale om samme proces nævt under punkt 1 ved ring metoden. Udsivning af klar og tynd væske kan desuden forekomme, som er ufarligt.
- Blødning kan forekomme ved direkte traume/slag mod såret. Igen er kompression bedste tiltag, men kan blødningen ikke standses trods vedvarende tryk (typisk krævende 3-5 minutter), så skal klinikken kontaktes. Har vi lukket da må man kontakte lægevagten for blive videresendt til skadestuen.
- Infektion er altid en risiko, typisk med symptomer i form af tykt flydende pus(infektionsvæske), rødme og smerter omkring såret, samt evt. feber. Hermed er lægekontakt nødvendig så relevant behandling kan opstartes.
- Sammenvoksning mellem forhud og tissemandhovedet kan forekomme, men ses langt mere sjældent sammenlignet med ring metoden. Ved mistanke om sammenvoksning, så skal klinikken ligeledes kontaktes.